kahveloPieniRajattu

Elokuun pyöräilijät

Liikkuvaa kahvilaa KahVeloa pyörittävät Ilse Paetau ja Mirja Priha, minkälaisia pyöräilijöitä olette?
Pyöräilemme paljon, aina ja kaikkialle: töihin, asioille, lomamatkoille, harrastuksiin, mihin nyt ihminen liikkuukaan. Fillarilla voi polkaista laitakaupungilta oopperaankin - lätsähtäneen kampauksen saa kätevästi kuntoon naistenhuoneen käsienkuivaajassa.

Teemme monenlaista työtä pyöräilyn edistämiseksi: olemme opettaneet maahanmuuttajanaisia pyöräilemään ja kouluttaneet uusia ohjaajia, vetäneet pyöräretkiä, ohjanneet pyöränkorjauspajoja ja hankkineet varoja ja varusteita afganistanilaiselle naispyöräilyjoukkueelle.

Millainen voisi olla KahVelon pyöräilyteko?
KahVelo on itsessään pyöräilyteko: kahvila, jonka tiskille voi pyöräillä, napata nopean kahvin tai jäädä juttelemaan pidemmäksikin aikaa. Asiakkaamme puhuvat usein pyöräilystä, niin mekin. Aiheet vaihtelevat kaupungin kuumista pyöräilyaiheista retkisuunnitelmiin ja arkisiin kauppareissuihin. Toivomme, että voimme osaltamme osoittaa, miten suuri ja moninainen pyöräilyn perhe on. Siihen mahtuu kaikenlaisia mielipiteitä ja polkijoita.

Mikä on pyöräilyssä parasta?
Polkupyörä on erinomainen kulkuväline. Pyöräily antaa sisällön melkein kaikkiin elämän osa-alueisiin. Samassa paketissa on fyysisen kunnon ylläpito, rentoutuminen, luonnosta nauttiminen, ihmissuhteet. Polkiessa saa aikaa ja tilaa omille ajatuksille ja toisarvoiset ongelmat karisevat.

Miten kannustaisitte muita pyöräilemään?
Pyöräilijät, ottakaa rohkeasti tilaa ajoradalta silloin kun pyörätietä ei ole tai se ei ole käyttökunnossa. Se on turvallisinta kaikille, myös autoille ja jalankulkijoille. Mitä enemmän liikenteessä on pyöräilijöitä, sitä enemmän opimme huomioimaan toisiamme. Emme ole vain pyöräilijöitä vaan särkymisherkkiä ihmisiä: äitejä, naapureita, ystäviä, opettajia, opiskelijoita, jonkun lapsia.

Heittäkää haaste toisille - mitä pyöräilytekoja haluaisitte tänä vuonna tehtävän?
Koulut alkavat elokuussa. Haluaisimme nähdä aikuisten tekevän asuinalueensa liikenteen niin turvalliseksi, että ekaluokkalaisetkin voivat pyöräillä kouluun.

Pyöräilyn positiiviset vaikutukset ilmastoon, energiankulutukseen, terveyteen ja tätä kautta kansantalouteen ovat kiistatta merkittävät. Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin linjaus kävelyn ja pyöräilyn kulkutapaosuuden nostamisesta saa meidät uteliaiksi; haluamme seurata millaisina konkreettisina tekoina ja muutoksina nämä pyrkimykset tulevat näkymään tavallisen pyöräilevän kuntalaisen arjessa.

Kuvat: PhotoKarim, Kari Markovaara.

 

100 Pyöräilytekoa

Pyöräliitto
Iso Roobertinkatu 3-5 A 22, 00120 Helsinki
www.pyoraliitto.fi

Pyöräilykuntien Verkosto
Iso Roobertinkatu 3-5 A 22, 00120 Helsinki
www.poljin.fi