Heikki Mäkelä pyörän kanssa

Kuka olet?
Olen Heikki Mäkelä, 39-vuotias maanviljelijä Keski-Pohjanmaalta Perhosta.

Minkälainen pyöräilijä olet?
Minulle pyörä on väline, jolla pystyn itsenäisesti liikkumaan. Olen näkövammainen, enkä voi esimerkiksi ajaa autolla. Täällä maaseudulla Perhossa etäisyydet ovat pitkät, mutta pyörällä voin liikkua itsenäisesti ja harrastaa lähimatkailua.

Aloin viitisen vuotta sitten pyöräillä uudestaan oikein innolla lapsuuden jälkeen. Pyöräilystä on tullut iso osa elämääni ja liikkumistani. Siitä on tullut minulle myös kunnonkohottaja ja -ylläpitäjä. Pyöräilemällä aktiivisesti olen saavuttanut sellaisen peruskunnon, että pystyn liikkumaan itsenäisesti ja vapaasti pidempiäkin matkoja kotipaikkakunnallani.

Millainen voisi olla sinun pyöräilytekosi?
Haluan karistaa ennakkoluuloja ja tuoda esiin, kuinka vammaiset tai jollain tavalla fyysisesti rajoitteiset pystyvät tekemään monia asioita. Pahimmat rajoitteet ovat ihmisillä korvien välissä.

Aion pyöräillä Perhosta Jäämerelle, Norjan Altaan, 8.-16.7. Olen käynyt pohjoisessa kesäisin yli kymmenen vuoden ajan. Jo muutaman vuoden ajan mielessäni on kytenyt ajatus tehdä tämä matka itsenäisesti liikkuen. Näkövammaisuuteni takia vaihtoehtoni ovat jalan tai pyörällä. Haluan tehdä matkan Jäämerelle ennen kuin näkökykyni heikkenee entisestään, nyt kun vielä voin pyöräillä itsenäisesti. Matkaani voi seurata Facebookista sivuilta Tonninpolokasu Jäämerelle.

Pyöräilen Altaan reittiä Perho-Oulu-Äkäslompolo. Pystyn liikkumaan yleisillä teillä itsekseni, mutta esimerkiksi Oulun läpi en pysty pyöräilemään yksin, sillä en näe karttaa. Näinpä minulla on pyöräilyseuraa mukanani läpi matkan.

Perhon kunta on valinnut minut vuoden maatalousyrittäjäksi ja haluan tuoda tällä pyöräilymatkallani esiin myös näkövammaisyrittäjyyttä. Näkövammaliitto innostui ideasta ja auttoi minua matkasuunnitteluissa etsimällä sponsoreita ja pyöräilyseuraa matkalle.

Mikä on pyöräilyssä parasta?
Pyörä on ainoa kulkuneuvo, jolla voin liikkua itsenäisesti.  Pyöräillen olen kasvattanut ja ylläpitänyt yleiskuntoani.

Miten kannustaisit muita pyöräilemään?
Kannustan kaikkia unohtamaan omat rajoitteet ja kokeilemaan pyöräilyä. Parhaimmillaan voi huomata, etteivät ne rajoitteet olekaan niin isoja. Lisäksi haluan muistuttaa, että pyöräily on mainio liikuntamuoto. Pyöräilyn voi aloittaa uudestaan aikuisiälläkin.

Heitä haaste toisille - mitä pyöräilytekoja haluaisit tänä vuonna nähdä tehtävän?
Kannustan kaikkia jollain tavalla rajoitteisia ihmisiä kokeilemaan pyöräilyä! Lähes kaikkien erityistarpeisiin on olemassa sopivia polkupyöriä. Esimerkiksi näkövammainen pystyy pyöräilemään tandempyörällä.

Kuva: Heikki Mäkelä

100 Pyöräilytekoa

Pyöräliitto
Iso Roobertinkatu 3-5 A 22, 00120 Helsinki
www.pyoraliitto.fi

Pyöräilykuntien Verkosto
Iso Roobertinkatu 3-5 A 22, 00120 Helsinki
www.poljin.fi