Pekka Tahkola
kuva: Konstantin Ponomarev

Huhtikuun pyöräilijä

Kuka olet?

Olen Pekka Tahkola, pyöräilylähettiläs, pyöräilykoordinaattori, pyöräliikennesuunnittelija, seikkailupyöräilijä ja tyhmäpyöräilijä.

Minkälainen pyöräilijä olet?

Kuljen pyörällä lähes kaikkialle, mutta seikkailuretkilläni etsin uusia paikkoja ja kokeilen uusia tai pöljiäkin tapoja pyöräillä tutuissa paikoissa. Jälkimmäisestä esimerkkinä tyhmäpyöräilyn klassikkona tunnettu Talvipäivänseisausajo: ajo alkaa auringon laskiessa ja päättyy auringonnousuun. Muutama vuosi sitten ajoin  70 vuotta vanhalla pappapyörällä Oulusta mutkitellen Jyväskylään tuon vuoden pisimmän yön aikana.

Pyöräilijänä yritän myös saada muita mukaan nauttimaan pyöräilystä. Pyöräilylähettiläänä olen kiertänyt maailmaa jopa Siperiaa myöten kertomassa erityisesti talvipyöräilystä.

Millainen voisi olla sinun pyöräilytekosi?

Kannustan ihmisiä ympäri maailmaa pyöräilemään, ja yritän saattaa seikkaillessani löytämiäni hienoja paikkoja muidenkin tietoon. Järjestän myös Pohjois-Suomen suurinta maastopyöräilytapahtumaa, Syöte MTB:tä

Mikä on pyöräilyssä parasta?

Kaikki! Pyöräillessä näkee, kokee, haistaa, maistaa, kuulee, voi pysähtyä mihin haluaa, pääsee minne vaan. Pyöräily on helppoa, saasteetonta ja äänetöntä. Uusien paikkojen kokeminen on hienoa. Metsässä ajaessa tulee usein kokeiltua pääsisikö vaikka tuosta puskasta läpi tai minne tuo poronpolku johtaakaan.

Mikä on paras pyöräilymuistosi tai -hetkesi?

Viime vuonna huhtikuun puolivälissä seikkailin Ylläksellä hankikannon aikaan. Lähdin liikkeelle aamukuudelta ja ajoin yksitoista tuntia päivässä, kiiveten yhteensä kahdeksan tunturin päälle. Oli aivan käsittämätöntä kruisailla ympäriinsä hankia pitkin auringon paistaessa pilvettömältä taivaalta.  Vastaan tuli jopa metso soitimella, siinä vasta komea otus!

Miten kannustaisit muita pyöräilemään?

Pyöräilyn ei tarvitse olla suurta tai ihmeellistä. Jos jokainen suomalainen hyppäisi vaikka yhden kerran useammin kuukaudessa pyörän päälle: silloin kun itselle sopii, vaikkapa hakemaan maitopurkin kaupasta tai menisi käymään kaverin luona auton sijasta pyörällä. Se olisi henkilökohtaisesti suuri juttu ja sillä olisi vaikutuksia myös kansanterveyteen ja -talouteen.

Kaupungin keskeltäkin voi löytää ihania luontokokemuksia: suomalaiset kaupungit on suunniteltu siten, että niissä luonto on lähellä. Pyöräily on mahtavaa lähiliikuntaa – vaikka lähtisi suoraan kotiovelta, niin parinsadan metrin päästä voi olla jo metsässä.

Heitäpä haaste toisille – mitä pyöräilytekoja haluaisit tänä vuonna nähdä tehtävän?

Heitän haasteen valtiolle, kunnille ja pyöräilyjärjestöille. Valtion pitäisi varata määräraha kuntien pyöräilyinvestointien tukemiseen esim. 30-50 prosentin osuudella. Kunnat voisivat yhdessä paikallisten pyöräilyjärjestöjen ja pyöräilyaktiivien kanssa miettiä, mikä kussakin kunnassa olisi järkevin investointi.

 

100 Pyöräilytekoa

Pyöräliitto
Iso Roobertinkatu 3-5 A 22, 00120 Helsinki
www.pyoraliitto.fi

Pyöräilykuntien Verkosto
Iso Roobertinkatu 3-5 A 22, 00120 Helsinki
www.poljin.fi