torilla Mustakallio Rajaus

Kuka olet?
Olen Minttu Mustakallio, näyttelijä.

Minkälainen pyöräilijä olet?
Olen arkinen pyöräilijä: kuljen lähes kaikki matkani pyörällä kesät, talvet. Se on helppoa ja laiskaakin. Pidän arkipyöräilystä, joka on minulle suht stressitöntä, toisin kuin auton kanssa suhaaminen. Pyörä on Helsingin keskustassa ehdottomasti nopein kulkupeli.  En silti ole virtaviivainen hikipyöräilijä, istun löysähkössä pystyasennossa hollantilaisen Gazelleni satulassa.

Millainen voisi olla sinun pyöräilytekosi?
Pyöräilen aina kun se on mahdollista. Valitsen pyörän, sillä minulla on niin monia eri työpaikkoja joihin kulkea yhdenkin viikon sisällä. Pyörällä poljen helposti esimerkiksi Suomen Kansallisteatteriin tai Svenska Teaterniin. Eikä parkkeeraamisesta tarvitse stressata yhtään.

Mikä on pyöräilyssä parasta?
Viime vuosina, kun olen tehnyt paljon suurelle yleisölle näkyviä töitä, on pyöräilystä tullut minulle arvokas tapa olla hetki itsekseni. Ratikassa tai junissa esimerkiksi aina tulee joku juttelemaan. Pidän raikkaasta ilmasta ja vapauden tunteesta, jonka saan pyöräni selässä. Jos ajan vaikkapa Pasilaan Ylen studioille töihin, saan työssäni hyväksi kokemani alkulämmittelyn jo matkalla, ja kroppa ja ääni toimivat paremmin aamuaikaisin.

Miten kannustaisit muita pyöräilemään?
Kannustaisin pyöräilemään talvellakin. Luulen, että monet ajattelevat edelleen, että Etelä-Suomessa on vaivalloista pyöräillä talvella. Niin ei enää ole ollut vuosiin! Luntahan ei juurikaan ole, viime talvenakin vain pari viikkoa. Kun laittaa tarpeeksi tuulen- ja rännänpitävää vaatetta ylle ja kokeilee lumisateessa vaikkapa laskettelulaseja, etteivät jäiset lumihileet pistele silmiin, niin pärjää kyllä. Ja nastarenkaat ja etu- sekä takavalot tietysti ehdottomat.

Heitä haaste toisille - mitä pyöräilytekoja haluaisit tänä vuonna nähdä tehtävän?
Helsinkiläisenä toivoisin kaupunkiimme vieläkin lisää selkeitä pyöräilykaistoja. Vielä on Helsingissä matkaa Amsterdamin uskomattoman upeasti ja orgaanisesti kulkeviin pyöräilymassoihin ja hienoihin pyöräteihin. Pariisissa ja New Yorkissakin pyöräily on liikenteen seassa minusta välillä turvallisempaa kuin meillä. Uskon että se perustuu autoilijoiden ja pyöräilijöiden keskinäiseen kunnioitukseen. Toivon kunnioitusta autoilijoilta - pyöräily on kuitenkin hyvin ekologista kulkemista. Toki sitä tarvitaan molemmin puolin, toivon siis kunnioitusta myös itseltäni pyöräilijänä suhteessa autoilijoihin.

100 Pyöräilytekoa

Pyöräliitto
Iso Roobertinkatu 3-5 A 22, 00120 Helsinki
www.pyoraliitto.fi

Pyöräilykuntien Verkosto
Iso Roobertinkatu 3-5 A 22, 00120 Helsinki
www.poljin.fi