Kaisa Leka

Maaliskuun pyöräilijä

Kuka olet?
Olen Kaisa Leka, 38-vuotias porvoolainen sarjakuvataiteilija. Olen tehnyt yhdessä puolisoni Christoffer Lekan kanssa pyörämatkoja Suomessa, Pohjoismaissa, Färsaarilla, Venäjällä, Ukrainassa, Baltian maissa, Puolassa, Saksassa, Ranskassa, Japanissa, Costa Ricassa ja USA:ssa. Julkaisemme matkoista sarjakuvakirjoja, joista uusin on Itä-Karjalaan sijoittuva Place of Death (www.placeofdeathbook.com).

 Minkälainen pyöräilijä olet?
Olen pyöräseikkailija: pyöräilen mieluiten paikoissa, joissa en ole ennen käynyt. Tutkin maailmaa pyörän päältä, nautin uusista maisemista, hajuista ja mauista.

Millainen voisi olla sinun pyöräilytekosi?
Julkaisen kirjan viime vuoden pyöräreissustamme New Yorkista San Franciscoon. Jaan sen kautta matkan ihanuuden ja kauheuden. Kirja koostuu matkalla kirjoitetuista ja piirretyistä postikorteista, jotka lähetettiin matkan varrelta pikkukylien ja kaupunkien postitoimistoista Suomeen.

Mikä on pyöräilyssä parasta?
Uusien matkojen suunnittelu ja karttojen tutkiminen. Suunnitteluvaiheessa kaikki on mahdollista, ja kodin lämmössä ajatus vuorien ylittämisestä pyörällä räntäsateessa kuulostaa helpolta hommalta. Todellisuus on yleensä suunniteltua karumpi, mutta samalla myös kiehtovampi. Ja vääjäämättä matkan rasituksista selvittyämme päädymme aina uudelleen haaveilemaan uusista seikkailuista.

Mikä on paras pyöräilymuistosi tai -hetkesi?
Ensimmäisellä pyörämatkallamme poljimme kesällä 2007 Porvoosta Mehamniin, Pohjois-Norjaan Jäämeren rannalle. Olin aina pitänyt itseäni nössönä kontrollifriikkinä, joka lukee kirjoja muiden seikkailuista muttei itse uskalla heittäytyä tuntemattomaan. Onnistunut 1700 kilometrin pyöräreissu sai minut näkemään itseni täysin uudella tavalla. Olen oppinut luottamaan siihen, että kaikki järjestyy tavalla tai toisella.

Miten kannustaisit muita pyöräilemään?
Pyörämatkan ei tarvitse olla pitkä eikä kaukana kotoa. Pakkaa teltta ja makuupussi mukaan ja lähde vaikka yhden yön retkelle kuuntelemaan metsän ääniä tai meren kohinaa. Huomaat joko, että pyöräretkeily on mahtavaa tai että kotona on mahtavaa – joka tapauksessa olet voittanut!

Heitäpä haaste toisille - mitä pyöräilytekoja haluaisit tänä vuonna nähdä tehtävän?
Haastan suomalaispyöräilijät liittymään Warmshowers.org-verkostoon, jossa pyöräilijät tarjoavat ilmaisia majapaikkoja toisille pyöräilijöille. Sohvallamme on viime vuosina nukkunut venäläisiä, hollantilaisia, ranskalaisia, skotlantilaisia, brasilialaisia ja korealaisia pyöräilijöitä, jotka ovat viihdyttäneet meitä huikeilla matkatarinoilla. Mitään ongelmia ei ole ollut. Olemme itsekin saaneet reissatessamme nauttia puhtaista lakanoista ja lämpimistä suihkuista.

 

 

100 Pyöräilytekoa

Pyöräliitto
Iso Roobertinkatu 3-5 A 22, 00120 Helsinki
www.pyoraliitto.fi

Pyöräilykuntien Verkosto
Iso Roobertinkatu 3-5 A 22, 00120 Helsinki
www.poljin.fi