Matti Rämö poseeraa pyörän kanssa.

Tammikuun pyöräilijä

Kuka olet?

Olen Matti Rämö, teksti-tv-toimittaja ja fillarimatkakirjailija Vantaanjoen varrelta.

Minkälainen pyöräilijä olet?

Olen joka sään polkija, hidas kiiruhtaja. Mottoni on "pyöräilen, siis olen kotona."

Millainen voisi olla sinun pyöräilytekosi?

Vuoden pyöräilytekoni on saada vähintään sata ihmistä innostumaan retkipyöräilystä. Pyrin tuomaan fillariluentoihini ja -haastatteluihin myönteistä energiaa, joka kannustaa tien päälle. Kailotan tätä hyvää sanomaa myös kirjojeni ja dokumenttielokuvan kautta.

Mikä on pyöräilyssä parasta?

Parasta pyöräilyssä on liikkumisen vapaus. Pyörällä pääsee tarpeeksi nopeasti, jotta voi matkata maisemasta toiseen, tai jopa ilmastovyöhykkeeltä toiselle. Samalla pyörämatkailu on tarpeeksi hidasta, jotta polkija ehtii tuntea tuoksut, äänet ja ilman liikkeet.

Parhaita pyöräilyhetkiä on arjessa joka päivä. Esimerkiksi Helsingin Keskuspuisto on paikka, josta voi ammentaa energiaa päivästä toiseen. Pitkiltä reissuiltani mieleenpainuvin hetki oli nähdä horisontissa Chott el Jeridin suuren suolajärven hohtavan valkoisen pinnan. Näky nosti esiin onnen kyyneleet.

Miten kannustaisit muita pyöräilemään?

Jaksan vaahdota siitä, kuinka tärkeä asia nimenomaan arkipyöräily on. Pyöräily on loistavaa terapiaa mielelle ja keholle. Se on vähän kuin saunomista: pyörän päällä voi purkaa mielen kuonakerroksia pois.

Heitä haaste toisille - mitä pyöräilytekoja haluaisit tänä vuonna nähdä tehtävän?

Haasteni on innostaa polkemaan sadan kilometrin päivän tai päiviä itselleen sopivalla vaikeuskertoimella. Satasen päivä on erilainen, kun polkee pakkasessa, helteellä tai syyssateessa. Polkea voi vaikkapa laatikkopyörällä tai perheen kanssa peräpyörää vetäen.

Toinen haasteni on saada kesäpolkijat kokeilemaan talvipyöräilyä. Se on mainio tapa pitää mieli virkeänä ja se auttaa asennoitumaan yllättäviin tilanteisiin.

Matkadokumenttielokuvani Polkupyörällä Himalajalla on Yle Areenassa: http://areena.yle.fi/1-3074036. Blogistani voi ihmetellä matkatunnelmia vuosien varrelta: http://yle.fi/aihe/blogit/polkupyoramatkalla-joka-paiva

100 Pyöräilytekoa

Pyöräliitto
Iso Roobertinkatu 3-5 A 22, 00120 Helsinki
www.pyoraliitto.fi

Pyöräilykuntien Verkosto
Iso Roobertinkatu 3-5 A 22, 00120 Helsinki
www.poljin.fi