Talvipyöräilyn haasteet

tammikuu pyorä

Tammikuu 2020 on Etelä-Suomessa jatkunut lumettomana joten talvipyöräilijät ovat päässeet tavallista helpommalla. Pimeää on toki ja välillä märkääkin, mutta nastarenkaita ei ole tarvinnut saatikka taluttaa pyörää kinosten läpi.

Kelillä on suora vaikutus pyöräilijöiden määrään. Kokemuksen mukaan moni saattaa katsoa aamulla ikkunasta mikä on tilanne ja valita kulkuneuvon sen mukaan.

Vaikka juuri tänä talvena erityistoimenpiteitä ei ole tarvittu, on monissa kaupungeissa viime vuosina panostettu siihen että pyöräily olisi todellinen vaihtoehto ympäri vuoden.

Viime vuosina yleistynyttä harjasuolausta on myös kritisoitu. Jotkut epäilevät sen aiheuttavat vahinkoa pyörille. Kuitenkin kokemukset ovat näyttäneet että pyöräilyn määrä kasvaa sulilla väylillä. Esimerkiksi Tukholmassa liikennemäärät kasvoivat 30 prosenttia ja kaatumiset vähenivät 40% harjasuolauksen käyttöönoton myötä.

Harjasuolauksella on kuitenkin rajoitteensa. Se soveltuu parhaiten verrattain pienille pakkasille eli juuri eteläisempään Suomeen. Lisäksi se vaatii lisää kunnossapidon resursseja eli rahaa. Sen vuoksi sen käyttö rajoittuu yleensä vain vilkkaimmille pyöräilyn pääväylille.

Vaikka etelän tammikuu jatkuu mustana, pyöräillään pohjoisemmassa tutun lumisissa maisemissa. Oulua on pidetty malliesimerkkinä siitä että pyöräily onnistuu kyllä ympäri vuoden myös kylmemmissä olosuhteissa. Eikä siihen vaadita ns. varustehifistelyä: tasaisella, hyvin hoidetulla pyöräväylällä kulkeminen onnistuu myös mummopyörällä.

Vinkkejä talvipyöräilyyn:

Harkitse nastarenkaita: Nastarenkaat eivät ole välttämätön varuste. Tasainen pakkalumi tai hiekoitettu väylä ei ole erityisen liukas, kunhan tilannenopeuden pitää järkevänä yllätyskohtien varalta. Nastarenkaan hyödyt tulevat kuitenkin esiin erityisesti jäisellä pinnalla. Eli niiden tarpeellisuutta voi miettiä sen mukaan millaisia omat reitit ovat.

Oikea vaatetus: Normaali talvinen kerrospukeutuminen käy myös pyöräilyyn. Jos tarkoitus on liikkua vauhdikkaammin virtaviivaisempi pukeutuminen voi kuitenkin auttaa. Isossa toppatakissa tulee hiki ja se myös ottaa purjeena vastatuuleen.

Valaistus ja heijastimet: Kunnollinen polkupyörän valo on paitsi lain vaatimus, myös tärkein turvavaruste talvipyöräilyyn. Nykyiset, kevyet ja tehokkaat ledivalot ovat parantaneet tilannetta, mutta edelleen liian moni pyöräilee pimeänä. Heijastimia on syytä kiinnittää pyörän lisäksi vaatteisiin eikä turvaliivikään ole huono valinta jos reitti kulkee ajoradan reunaa.

Talvipyöräilyn haasteet
Siirry sivun alkuun